Kaartjes

Op onze derde dag samen leggen we kaartjes neer met inspirerende uitspraken en daaruit kiezen we allemaal een kaartje dat voor ons betrekking heeft op Een dag zonder oordeel.

Richelle:
Ik kies voor de volgende tekst: ‘Vrijheid is de zuurstof van de ziel’. Dit kaartje trok mij aan omdat vrijheid een belangrijke waarde is voor mij. Zonder zuurstof kunnen wij niet leven. Zonder vrijheid kan ik niet gelukkig zijn. Vrijheid zit voor mij vast aan ‘niet moeten’ en alleen kiezen voor dat wat ik wil, voor dat wat goed voelt. Vrijheid gaat dus over het volgen van mijn hart, van mijn verlangen. Dit is ook waar Een dag zonder oordeel over gaat: Een dag zonder vastgezet programma, zonder te behalen resultaat, zonder goed of slecht en een dag met ruimte, met in het moment zijn, met natuur. ‘Moeten’ is gekoppeld aan angst, angst om niet goed genoeg te zijn of angst voor tekort. In vrijheid is er geen ruimte voor angst. Daarnaast associeer ik vrijheid ook met openheid en ook dit is een belangrijk element in Een dag zonder oordeel: Iedereen is welkom en er is openheid in het delen. Dit leidt tot verdieping en verbinding, waarin liefde voelbaar is. Kiezen voor Een dag zonder oordeel is kiezen voor liefde in plaats van angst. Je bent van harte welkom om dit samen met ons te ervaren.

Eline:
Mijn oog valt direct op het kaartje: 'Gelukkig zijn is houden van wat je doet en doen waar je van houdt.' Normaal gesproken heb ik graag alternatieven om uit te kiezen maar nu eigenlijk niet. Dit kaartje klopt. Ik ervaar het nu in onze dag zonder oordeel. Waar zit dit in? We zitten hier samen en we hebben een gezamenlijk verlangen. Iets waar we in geloven, iets waardoor we voelbaar dicht bij onze essentie, dicht bij geluk komen. Het kost geen enkele inspanning, het gaat vanzelf, woorden komen, ideeën ontstaan. Er is een bijzondere energie voelbaar. Iets dat we willen delen, nee het is nog sterker, het is iets dat als vanzelf gedeeld wordt. In het delen en verwoorden wordt het uitgebreid en versterkt. Wauw, dit is waar het over gaat. Dit is zo voelbaar en zo mooi dat we dit samen mogen ervaren. Ik voel geluk, liefde, verbinding, openheid, vrijheid, dankbaarheid…. En tegelijkertijd kunnen deze woorden het niet vatten, woorden zijn te beperkt. Het gaat om ervaren: Een dag zonder oordeel!

Als de dominosteentjes eenmaal vallen...

Wat is het verschil tussen verbonden zijn en afgescheiden zijn of vastzitten in mijn eigen oordeel toch voelbaar!

Nadat we de eerste keer een prachtige dag hebben ervaren met z’n drieën, waar feitelijk de essentie van Een dag zonder oordeel is geboren, is het de keer erna zoeken. Ik voel me fysiek niet 100%: ik hoest, mijn stem is aan het verdwijnen en ik slaap al anderhalve week slecht. Daardoor zit ik niet lekker in mijn lijf en voel me gedissocieerd van mezelf: ik ben uit verbinding. Maar ook met ons drieën stroomt het niet. We zijn namelijk ‘aan het werk’. Er moet immers een website komen. En daaom moeten die teksten nú geschreven worden. We willen onszelf zó graag in de wereld zetten… Dus we gaan aan de slag. We brainstormen, schrijven termen op en gaan zinnen bouwen. Met de laptop letterlijk tussen ons in, dat is wel zo praktisch. Ergens in dat proces benoemen we wel dat dat scherm tussen ons in niet lekker voelt en we klappen de laptop snel dicht. Maar we zitten nu eenmaal lekker genesteld in die werkenergie en die laten we niet zomaar los. Want, zo verwoorden we het, dit is wat we vandaag te doen hebben, teksten schrijven voor de website. Dus na het eerste dominosteentje, gaat het volgende en het volgende en het volgende steentje in sneltreinvaart om.

Ik voel heus wel dat het allemaal niet helemaal ‘klopt’, dat het anders voelt dan die eerste dag, maar ik wijt het aan mezelf. Ik voel me niet lekker. Ik durf (of kies ervoor om) mijn gevoel niet op tafel te leggen. Want stel je voor dat ze het onzin vinden, zij wél een diepere verbinding voelen en dat ik het bij het verkeerde eind heb. Met andere woorden ik ben bang om afgewezen te worden. En de dominosteentjes blijven omvallen.

Uiteindelijk komen we erachter dat we de tekst al lang hebben. Deze is ontstaan op de eerste dag in een prachtige wordcloud, waarna Richelle deze heeft verwoord tot een krachtige en kloppende tekst. Dus we besluiten die te gebruiken en schaven hier en daar wat woorden bij. Toch is het gevoel dat ik overhoud aan deze dag er één met een lichte teleurstelling. In de week die volgt blijven allerlei gedachten me lastigvallen: ik doe te weinig, ik heb geen tastbare bijdrage (we moeten immers alle drie evenveel ‘doen’), ik ben niet ondernemend genoeg en ben al helemaal geen zelfstarter. En guess what: ik geloof alles! Ondertussen vallen de dominosteentjes nog steeds in rap tempo om: dat wat in beweging is gezet laat zich niet zomaar stoppen.

Tot we een week later weer bij elkaar zijn. En alles helemaal klopt en stroomt. De verbinding en oordeelloosheid voelbaar zijn. Waar we herkenning hebben over die tweede dag. Want wat blijkt: we hebben het alle drie gevoeld en ons laten vangen door het ‘aan het werk zijn’. En ik heb ervoor gekozen om alleen, in afzondering, uit verbinding en in mijn eigen oordeel over mezelf te blijven zitten.

Wauw…hoe mooi is dat! Wat kunnen we hier samen veel leren en ontdekken! En in een veilige setting oefenen met dit soort wereldse en dagelijkse situaties. De les is natuurlijk dat we in ieder moment een keuze hebben om er een steentje tussenuit te halen en het vallen van de dominosteentjes stopt. Waar we niet langer overgeleverd zijn aan de stroom gedachten en oordelen en ieder zich klein en alleen voelt. Zodat we weer verbinding, liefde en oordeelloosheid voelen.
Ik ben ontzettend dankbaar dat we dit samen mogen ervaren!

Naomi

De geboorte van Een dag zonder oordeel

Zondag 8 april 2018 (de 8 is trouwens het getal van de oneindigheid; zij heeft oneindige mogelijkheden in zich en maakt een omslag in de wereld mogelijk…). Het eerste zomerse weekend van het jaar. Vanaf het moment dat we elkaar zien is de verbinding voelbaar. In onze verbinding is geen oordeel waardoor onvoorwaardelijke liefde vrijuit kan stromen. We zitten in de tuin met papier, stiften en een laptop. Wat heerlijk om buiten in de zon te filosoferen over onze verbinding en ons verlangen om dit gevoel van liefde en oordeelloosheid te verspreiden in de wereld. We associëren in alle rust over de why, de how en de what van onze dag zonder oordeel. Er is geen moeten en alles is ok. We laten ons leiden door wat er op komt; volledig in het nu en los van tijd. Op een gegeven moment dwarrelt een gele vlinder door de tuin; de vlinder laat zich een aantal keer zien en ik realiseer me dat die hier niet voor niets is. Een vlinder staat voor transformatie, vreugde en vrijheid en de kleur geel staat voor lente en nieuwe dingen. Die vlinder past in dit moment en symboliseert ons proces. Een dag zonder oordeel is geboren en mag in haar eigen tempo naar volwassenheid groeien.

Richelle