Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Controle en overgave bij een dag zonder oordeel

Controle en overgave bij een dag zonder oordeel

Overgave aan klankschalen

Eindelijk konden we onze dag zonder oordeel weer organiseren. Wat was het fijn om elkaar weer te ontmoeten! De hele dag buiten, genieten van de zon, het lekkere eten en de inspirerende gesprekken. We hebben voor het eerst een thema voor onze dag gekozen: ‘controle en overgave’. Wij zijn nieuwsgierig hoe zich dit verhoudt tot ons hoofdthema van oordelen.

Gedurende de dag hebben we aan den lijve ondervonden hoe controle en overgave voelen. Het is heerlijk om de tijd los te laten en mee te stromen met wat het moment brengt. Dan hoeft er niks en deze overgave geeft een gevoel van vrijheid. Tot een kritische stem de kop opsteekt: ‘doe ik het wel goed’, ‘wat stom’ of een licht gevoel van irritatie. Daarin komt controle om de hoek kijken: je wilt (onbewust) bepalen hoe het moet gaan en je verzet je tegen wat er nu is. We nemen de ruimte om het met elkaar te onderzoeken en het los te laten. Zo hebben we steeds een keuze om ons te laten leiden door controle of overgave. 

Wat hebben we geleerd over controle en overgave?

We ontdekken dat aan controle altijd angst vastzit. Controle is het middel om angst te vermijden: angst om het niet te weten of niet goed genoeg te zijn. Of anders gezegd: controle is een manier van je ‘denken’ om houvast te krijgen. Je denken probeert de toekomst te bepalen op basis van wat je geleerd hebt in je verleden. Zo stel je de norm of regel in je hoofd waarmee je een ‘toekomstig goed of fout’ vastzet. Dus eigenlijk is een norm een vorm van oordeel. Bij overgave daarentegen voel je vertrouwen, wat altijd in het nu is. Je accepteert dan volledig wat er is en laat daarmee alle oordelen en normen los. 

Terugkijkend hebben we een dag ervaren met vooral veel overgave. Tijd, oordeel, moeten, verantwoordelijkheid en controle verdwijnen. Eigenlijk verschuift het denken naar de achtergrond en zijn we met elkaar verbonden in het moment. Of zoals een deelnemer de dag beschrijft: een warme, verbindende, relaxte, speelse, lichte, open, vrije, liefdevolle ZONdag.

2 reacties op “Controle en overgave bij een dag zonder oordeel”

  1. Wat mij van deze dag vooral is bijgebleven is het gevoel van vertrouwen dat ontstaat wanneer je de controle letterlijk aan een ander overdraagt. Je volledig laat leiden door een ander die met een liefdevolle intensie voor je veiligheid zorgt. Je hebt durf nodig om dat te laten gebeuren maar het geeft je daarna een enorme boost. Het doet me ook beseffen dat dit de reden is die maakt dat we elkaar nodig hebben. Dat je mag vertrouwen op hulp van een ander. Dat je daaraan overgeven kan leiden tot verdrijven van angst. Je raakt verbonden op een liefdevol niveau. Een fantastische ervaring.

    1. Dank je wel voor het delen van jouw ervaring Jack! Mooi om te lezen hoe je koos voor vertrouwen/liefde in plaats van angst. Fijn dat je erbij was en we ons ook weer mochten overgeven aan jouw klankconcert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *