Meteen naar de inhoud

Waarom een dag zonder oordeel?

Een oordeel heeft een groot effect op hoe je je voelt. Als je een oordeel naar jezelf hebt, voel je je schuldig of dom. Bij een oordeel naar een ander gaat dit samen met irritatie of boosheid. In beide situaties voel je je niet lekker in je vel, je ervaart geen rust in jezelf. Feitelijk ben je in conflict met jezelf of iets of iemand buiten je. Daardoor ontstaat spanning.

Waarschijnlijk ben je gewend aan deze gevoelens en neem je ze voor lief of ben je je er niet eens van bewust. Als je dat wel zou zijn, zou je merken hoe pijnlijk oordelen eigenlijk is. Wij willen meer bewustzijn brengen in wat oordeel precies doet en dat je een keuze hebt. Je kunt aan je oordeel vasthouden en dan ervaar je ook de bijbehorende emotie en het conflict. Of je kunt wat minder waarde hechten aan je oordeel (of jouw gelijk), waardoor je in verbinding kunt blijven met jezelf of de ander. Kies je voor dat laatste dan ervaar je innerlijke rust.

Waarom oordelen we?

Met oordeel categoriseer je en plaats je in hokjes en zo maak je je wereld overzichtelijk. Dit geeft een gevoel van zekerheid en houvast. Je denkt te weten hoe de wereld in elkaar zit, zodat het voorspelbaar en hanteerbaar wordt. Ook wil iedereen graag een mening hebben. Met een mening of oordeel onderscheid je je van anderen en vorm je je persoonlijkheid. Je kunt je identificeren met mensen die hetzelfde denken als jij en daarmee behoor je tot een groep gelijkgestemden. Ergens bijhoren geeft een idee van veiligheid, maar ook een wij-zij.

Wat brengt een dag zonder oordeel?

Als je je oordeel loslaat kan je volledig zijn zoals je bent. Je geeft daarmee ook de ander de ruimte te zijn zoals hij is. Het geeft openheid in het contact. Je laat je leiden door je gevoel, goed en fout staan niet meer op de voorgrond. Daarmee verdwijnt ook de angst.

Je herkent waarschijnlijk dat het best moeilijk is om een dag vrij van oordeel te zijn. Hoe snel heb je je oordeel klaar en plaats je jezelf boven iemand anders of zie je jezelf juist als minder. Of vergelijk je jezelf met anderen, leg je jezelf of anderen verplichtingen, normen of andere vormen van ‘moeten’ op. En hoe vaak stoor je je aan gedrag van anderen? Het zijn allemaal vormen van oordeel die je beperken om volledig vrij en in verbinding te zijn. 

Wij bieden een dag zonder oordeel. Een ervaringsgerichte dag van verbinding, bewustwording en genieten. Heel ongedwongen maar wel met een ervaring van hoe het anders kan dan we in het dagelijks leven gewend zijn. Ook de manier waarop we het aanbieden is anders. Wij stappen niet in de rol van trainer, maar we zijn zelf onderdeel van het proces. Op deze manier leren we met elkaar en van elkaar.